Publikum ved indvielse af Kalksporet i Hjerm d. 11/5 2024

Geopark Vestjylland skal til eksamen

20.6.2024
Photo: Ole Jørgensen

Kan vi stadig kalde os for en UNESCO Global Geopark i Vestjylland om et år? Det er nu op til UNESCOs udsendte delegation, som besøger landsdelen i uge 26, hvor de skal opleve udvalgte dele af vores lokale geopark og evaluere de seneste fire års arbejde. 

De skal opleve noget af det fineste, vi har at tilbyde i Struer, Holstebro og Lemvig Kommuner – hele det landområde, som Geopark Vestjylland dækker. Som noget ganske særligt dækker Geopark Vestjylland desuden over et meget stort areal af Nordsøen og Limfjorden.

UNESCOs to udvalgte evaluatorer skal ud til kysten og opleve klitterne og istidslandskabet ved Bovbjerg Fyr. De skal op i tårnet ved Oddesund og vandre ad stierne ”På sporet af Hjerm”. Og de skal indenfor i Klimatorium i Lemvig, hvor klimaformidling og undervisning er på tavlen. De skal besøge Venø Seafood og Tvis Mølle, og så skal de forbi både Thorsminde og Thyborøn.   

Evaluatorerne har et stramt program, når de i uge 26 ankommer til vores landsdel og skal bruge fem dage på at opleve og evaluere Geopark Vestjylland.

”Det er planlagt minutiøst og ned til minuttal. Vi kan desværre ikke nå at se det hele, men det er vigtigt, at vi kommer ud i alle krogene af vores geopark, ligesom vi skal besøge alle tre kommuner,” fortæller leder af Geopark Vestjylland Karen-Louise Smidth, der til hverdag arbejder i sekretariatet på Skærum Mølle i Vemb. Her skal evaluatorerne selvfølgelig også forbi og se hovedkontoret og landskabet omkring.

”Det er lidt som en ugelang eksamen, og Geopark Vestjylland skal bedømmes på synlighed og kvaliteten af vores formidling,” forklarer Karen-Louise Smidth og fortæller, at det bl.a. omfatter udstillinger, projekter i landskabet og arrangementer.

Dertil kommer også forskning og undervisning samt foldere, hjemmeside, skiltning og kortmateriale. 

De to evaluatorer kommer fra geoparker i Tjekkiet og Spanien og er uddannet af UNESCO til at evaluere geoparker overalt i verden. En evaluering som denne finder sted hvert fjerde år, og er nødvendig for fortsat at være med på UNESCOs liste over spændende og unikke geologiske områder på global plan.

Forud for evalueringen har Geopark Vestjylland indsendt en større rapport, der sætter spot på den fremgang , der er sket de seneste år og de mange planer, der ligger for udviklingen af geoparken. ”.

”I bund og grund handler hele uge 26 om, hvorvidt vi fortsat kan hedde UNESCO Global Geopark Vestjylland fra 2025 og frem,” siger Karen-Louise Smidth. 

Fakta

  • Der er lige nu 213 UNESCO Globals Geoparker fordelt i hele verden. Geopark Vestjylland er en af de største geoparker i verden.
  • Arealet er på 4.759 km2 og omfatter på landsiden Lemvig, Struer og Holstebro kommuner med et samlet areal på 1.560 km2 og et indbyggertal på knap 100.000,
  • Evaluering finder sted fast hvert 4. år
  • Resultatet kan blive enten et grønt, gult eller rødt kort.
  • Under evalueringen skal delegationen se udvalgte dele af Geopark Vestjylland,.
  • De skal møde geoparkens partnere, som museer, restauranter, borgerforeninger og virksomheder.
  • Til at støtte op om forskning og formidling i Geopark Vestjylland er der tilknyttet den. Rådgivende Videnskabelige Komité, som består af museumsfolk, geologer og forskere, som understøtter og fungerer som en faglig gruppe for sekretariatet.
  • De to evaluatorer er udvalgt af UNESCO og uddannet i at evaluere geoparker over hele verden.
  • Svaret på evalueringen forventes først at forelægge i foråret 2025.
  • Delegationen vil rejse rundt i landsdelen i en hvid minibus med logoerne fra UNESCO og Geopark Vestjylland.
  • Geopark Vestjylland har en række såkaldte GeoSites og Geoparkhjørner fordelt ud over de tre værtskommuner. 

 

For mere info – kontakt leder af Geopark Vestjylland

Karen-Louise Smidth på Karen-Louise.Smidth@lemvig.dk / +45 3066 1112