Sir Lyngbjerg
Sir Lyngbjerg er et smukt og interessant landskab som historisk også har været et vigtigt område med store offentlige møder, fejringer og debatter om demokrati og frihed, som har tiltrukket tusindvis af mennesker gennem tiden.
Området har en historisk vandrerute med 8 mindesten, der er rejst over en periode på 100 år i forbindelse med vigtige nationale begivenheder, til minde om kongelige og lokale betydningsfulde personer. Stedet rummer endvidere en geologisk fortælling om landskabets dannelse.
Photo:Geopark Vestjylland
Stedet og dets historie
Sir Lyngbjerg er et varieret bakkelandskab (Geosite nr. 26), som blev anvendt til græsning i mange år. Området blev samtidig brugt som øvelsesplads for egnens karle, efter man i 1864 havde tabt krigen til prøjserne og havde måttet afstå hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvilket førte til stærke nationale følelser. I 1867 oprettedes Naur-Sir Skytteforening med træning i brug af våben og med afholdelse af åndeligt opbyggelige foredrag med fokus på ytringsfrihed, demokrati og grundloven. Med den lokale lærer Hansen-Sir i spidsen voksede antallet af arrangementer til også at omfatte folkefestivaler, udendørs gudstjenester og store offentlige debatmøder med flere tusind deltagere. I forbindelse med et sådant offentligt møde i 1878 startede man en indsamling til en mindesten for Kong Frederik den 7. som underskrev Grundloven af 1849, som førte til at Danmark fik sit første parlament – Rigsdagen - og overgik fra enevælde til en mere demokratisk styreform. I løbet af de næste 100 år blev der rejst yderligere 7 mindesten til minde om kongelige og højt ansete lokale personer.
Photo:Holstebro Museum
I 1879 blev Aktieselskabet Krunderup Plantage stiftet (navnet blev i 1904 ændret til Aktieselskabet Sir Lyngbjerg Plantage) med det formål at tilplante et område på 20 ha med træer på en måde som tager hensyn til plantagens brug som lystanlæg og festplads. I de efterfølgende år blev der lavet et dansegulv af træ og opsat en mødepavillion. På det højeste punkt i plantagen blev der opført et udsigtstårn i år 1900. Tårnet er senere blevet udskiftet 4 gange – hver gang med en højere udgave, så man kunne blive ved med at se ud over træerne, der gradvis var vokset til. I dag er Sir Lyngbjerg stadig et populært udflugtsmål, selv om tiden for store arrangementer med flere tusind deltagere er ovre. Der bliver bl.a. fejret Skt. Hans aften med fællesspisning, afholdt gudstjenester, opført teater og lavet en række andre arrangementer. Der er blevet lavet flere rekreative ruter i området.
Photo:Søren Raarup
Den historiske rute
En særlig rute i plantagen er den ca. 2 km lange historiske rute, som fører gæsterne forbi alle 8 mindesten, udsigtstårnet og en række andre særlige steder. Langs med ruten er der opsat informationstavler, der fortæller uddrag af plantagens historie og områdets geologi og samtidig rummer en lille quiz. Plantagen har desuden en geocache rute med dens egen quiz og 3 lidt længere afmærkede vandrestier.
Photo:Geopark Vestjylland
Samarbejde med Geopark Vestjylland
Sir Lyngbjerg er et flot eksempel på et særligt område som tilbyder en kombination af geologisk information og kulturhistorie. Aktieselskabet har vist stor interesse for et samarbejde med geoparken for at fremme Sir Lyngbjerg som et geo- og nongeological site.
Skattejagt - find historien i Sir - Lyngbjerg
En fremragende måde at møde naturen på er gennem en skattejagt.
Sir Lyngbjerg har derfor udlagt 4 skatte som du let kan finde hjælp til via din gps/mobil.
Da Sir Lyngbjerg også er et meget historisk område, er skattejagten (Geocachingen), relateret til begivenheder tilbage i tiden.